Un studiu despre “somnul de frumusețe”.
- irinapopoiu
- Mar 17, 2019
- 2 min read

O să încerc să fiu cât mai succintă în expunerea aceasta (voi lăsa, la final, un link spre o pagină de internet unde puteți citi, pe larg, totul despre acest studiu)… Cât de mult influențează somnul, modul în care atractivitatea noastră, starea de sănătate și de oboseală, sunt percepute de cei care ne privesc?
La Universitatea din Stockholm, Dr. Tina Sundelin (un reputat cercetător în domeniu), a condus un experiment simplu, ale cărui rezultate oferă un răspuns foarte clar la întrebarea de mai sus.
Dr. Sundelin a luat un grup de 23 de persoane, bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani, clinic sănătoși, nefumători. Fiecare dintre participanți a fost fotografiat de două ori, în aceleași condiții de lumină, fundal, ambient, în același interval orar din zi (13:00 – 14:00)… bineînțeles în zile diferite. :)
Prima fotografie, a fiecărui participant, a fost realizată după ce aceștia dormiseră, în noaptea dinaintea ședinței foto, minim 8 ore. Cea de-a doua poză a fost făcută după ce aceleași persoane au dormit doar 5 ore în noaptea anterioară.
Ce a urmat? Un grup de 65 de “jurați”, cu vârste cuprinse între 18 și 61 de ani, au fost rugați să aprecieze fiecare fotografie din 3 puncte de vedere: atractivitatea subiectului, gradul de sănătate al acestuia și cât de oboist sau odihnit este cel/cea din imaginea prezentată.
Fotografiile au fost amestecate și prezentate într-o ordine absolut aleatorie.

Rezultatul final a fost categoric. Fotografiile prezentând fețe care au dormit 5 ore au fost catalogate drept mai puțin atractive, într-o stare de sănătate mai precară și mai obosite.
Notele primite de aceleași persoane (în urma vizionării pozelor făcute după noaptea în care au dormit 8 ore sau mai mult), au fost în general cu 10% mai bune.
Această evaluare se referă la percepția altor persoane asupra noastră și nu reflectă starea de sănătate reală sau atractivitatea noastră în mod obiectiv. E doar modul în care suntem văzute de ceilalți și “apreciate”, în mod spontan.
Te-ai gândit vreodată la somn ca ingredient al tratamentului cosmetic pe care îl vrei aplicat pentru a arăta mai bine? Dacă nu, ar fi timpul să o faci.
Experimentul de mai sus a scos la iveală faptul că există diferențe estetice între o față odihnită și una nedormită suficient, o singură noapte. Pentru multe dintre noi, 5 ore de somn au ajuns să fie normalul repausului nocturn.
În tumultul cotidian și familial e dificil uneori să rezervi 8 ore pentru somn... sper însă că nu imposibil. Modul în care arătăm (și mai ales starea de sănătate) depinde mult de acest “Somn de Frumusețe“.
Comments