La ce sunt buni flocii?
- irinapopoiu
- Mar 2, 2019
- 5 min read
Updated: Mar 4, 2019

Îmi cer scuze dacă le aduc atingere persoanelor ceva mai sensibile la limbajul explicit, cu titlul acestui articol. Pentru ele scriu acest paragraf introductiv din dorința de a le pune în gardă asupra faptului că “subiectul” în cauză nu va surferi modificări drastice în forma sa de prezentare. Acesta este un articol despre floci... termen, poate puțin vulgar, dar foarte prezent în limba română și chiar și în DEX.
De ce există flocii?
Din păcate oamenii de știință nu au acordat, până acum, mare interes găsirii unui răspuns la această întrebare, așa că avem doar câteva teorii la îndemână, dintre care o putem alege pe cea care ne sună nouă mai bine. Una dintre ipoteze spune că părul pubian are rolul de a păstra căldura în zona intimă, alta afirmă că “blănița” are rolul de a proteja aparatul genital în timpul actului sexual și a altor activități care pun presiune pe vagin.
O explicație puțin mai antropologică spune că flocii au (sau mai bine zis aveau) rolul de a semnaliza partenerului atingerea maturității sexuale și disponibilitatea reproductivă.
Poate una dintre aceste teorii este corectă, cine știe? Ce este sigur însă este că flocii nu sunt așa de “răi” pe cât crede lumea. Au și ei un rol acolo… Mama natură, nu face nimic fără motiv.
De ce ne epilăm flocii?
Igiena este motivul numărul unu.
Pe multe din clientele mele, le-am întrebat într-un fel sau altul, ori am dedus din discursul lor, că preferă să se scape de părul pubian din acest considerent.
Realitatea însă este că din punct de vedere igienic nu este nicio diferență între păsărica fără păr și cea cu păr. Cu o igienă corectă a zonei intime totul va fi ok, în ambele situații. E posibil ca din cauza transpirației acumulate acolo, acest motiv să pară oarecum relevant, dar în realitate nu e.
Pe locul doi avem aspectul estetic sau atractivitatea sexuală.
Multe dintre noi defrișăm ogorul, nu pentru noi, ci pentru el... așa îi place lui. Sună bine; a-ți atrage sexual partenerul este sănătos, pentru amândoi. Problema aici e alta – e posibil ca epilând părul pubian să faci exact opusul acestui lucru. O să vedeți de ce câteva rânduri mai jos.
Un alt motiv al epilatului inghinal (poate acesta ar trebui să fie doar un subpunct al celui anterior) este încrederea în sine.
Un sondaj realizat de renumitul „Journal of Sexual Medicine” ne arată că o mare parte dintre doamne și domnișoare se epilează deoarece consideră că acest lucru face ca zona lor intimă să arate mai bine. Implicit le face, pe ele, să arate mai bine.
Singurul comentariu pe care l-aș avea aici este: “Dacă un anumit lucru te face să te simți mai bine în pielea ta, fă-l liniștită! Tufișul tău e treaba ta și a nimănui altcuiva.”
Un ultim beneficiu reclamat de femeile care își îndepărtează flocii, în mod regulat, este confortul. Fie că așa s-au obișnuit, fie că li s-au părut deranjanți din prima clipă, la primul semn de “înmugurire”, repede la salon.
... și până la urmă, la ce sunt buni flocii?
Vă vine sau nu să credeți, firișoarele crețe de sub talie au și ele rostul lor. Nu sunt acolo doar pentru decor.
Cel mai mare plus al flocilor este faptul că ei reprezintă o barieră în calea bacteriilor și a altor agenți patogeni, care altfel ar putea ajunge nestingheriți unde nu trebuie, cauzând nenumărate probleme (vaginita și infecțiile tractului urinar fiind doar două dintre acestea).
De menționat, prioritar, este și rolul pe care părul pubian îl are în reglarea umidității din zona cu pricina, lucru care face ca șansele apariției unei infecții sau a iritațiilor să scadă. Fără floci în dotare, transpirația va trebui să fie absorbită în articolele vestimentare, care vin în contact cu EA. Ce fac perișorii aceștia, este să ia sudoarea de pe piele și să o ridice ușor pentru a nu mai veni în contact cu pielea.
Vă "amenințam" mai sus că o să vă spun și la ce sunt buni… știți voi cine, din punct de vedere sexual. Se pare că flocii rețin feromonii, acea substanță chimică produsă de corpul fiecărei persoane, cu scopul (unul dintre scopuri) de a stimula sexual partenerul. De obicei feromonii sunt aruncați la canal, la propriu, prin igiena corporală zilnică – o doză mică însă putând rămâne în părul pubian și… cine știe când ai nevoie de ea? :)
Nu am terminat cu argumentele sexuale. Mai este unul. Prezența părului în zona intimă sporește plăcerea. Ați înțeles că nu mă refer la plăcerea de a găti sau de a întinde rufele proaspăt spălate, pe sârmă. Cum fac flocii lucrul ăsta? La baza fiecărui fir de păr se găsește o mică terminație nervoasă. Când această “podoabă” este atinsă (mângâiată) ușor, o mica senzație (stimulativă) este transmisă, prin firul de păr, fiecărei terminații nervoase, pentru ca mai apoi să fie expediată către creier. Această senzație este diferită, este o altă senzație transmisă creierului, senzație care se adaugă celei provenite de la restul terminațiilor nervoase prezente în piele, deci e un mic plus. Părul pubian nu îngrădește stimularea pielii aflate dedesubt, fără el însă va trebui să te bucuri doar de senzația venită de la nervii aflați la suprafața pielii.
Mai vine cineva la epilat…? :)
Unul dintre rolurile părului de pe corp, oriunde s-ar afla, este acela de a regla temperatura corporală. Flocii nu fac excepție de la această regulă. Organismul tău și în special o anumită parte a acestuia, îți va fi recunoscător dacă o vei lăsa mai ușor cu defrișatul. Ca și la subraț, între picioare, temperatura tinde să crească mai mult decât în alte locuri – părul pubian nu face decât să limiteze creșterile excesive de căldură.
Bineînțeles și reversul medaliei este valabil – părul ține de cald, în sezonul rece.
Acum, vorbind ca între fete... chiar arată mai bine fără... și cu o igienă intimă, bine făcută, problemele urâte pot fi lesne evitate. Haideți să cădem de acord, ca după vârsta de 85-90 de ani, să ținem cont de argumentele de mai sus și să le aruncăm în față tuturor celor care ne critică la acest capitol, asta deși nu cred că pe la acea etate flocii de pensionară vor mai reprezenta un subiect de foarte mare interes pentru cineva.
... și dacă tot am vorbit de înaintarea în vârstă, uite încă ceva despre părul pubian: cu trecerea timpului acesta se subțiază, în special după menopauză. Așa e normal. Mai sunt unele boli și anumite tratamente medicamentoase care pot avea același efect.
Încă două particularități despre "târgul în care s-a născut Mihai Viteazu*", și vă las:
1. Flocii pot diferi ca aspect coloristic de restul părului de pe corp. Nu e un lucru des întâlnit, dar se întâmplă, de obicei luând nuanțe mai închise, la culoare, decât părul de pe creștet.
2. Epilatul flocilor doare mai tare în timpul menstruației, când nivelul hormonal fluctuează destul de mult, sensibilizând extrem de mult centrii de percepere a durerii.
*Ce treabă are Mihai Viteazu cu flocii? Ei bine, în 1558 se năștea... Unde?
În “Târgul de floci”, un oraș care astăzi nu mai există și unde pe acea vreme
se comercializa lâna proaspăt tunsă de la oi.
Comments