top of page
Search

Despre EPILATUL CU ZAHĂR și miturile care îl înconjoară.

  • irinapopoiu
  • Nov 4, 2018
  • 6 min read

Updated: Nov 24, 2018

După sute și sute de epilaturi cu pastă de zahăr pot spune că această metodă de înlăturare a părului nedorit nu mai are niciun secret față de mine.

Astăzi vreau să împărtașesc cu voi ce m-a învățat experiența despre acest procedeu cosmetic. Realitatea e oarecum diferită de ce spun reclamele și majoritatea articolelor pe care le găsești online.


Epilatul cu zahăr este o metodă bună de epilat.

Este o metodă bună, nu mai bună, nu mai proastă decât celelalte. Fiecare are plusurile și minusurile ei. Ca și epilatul cu ceară, ca și cel cu aparatul electric, epilatul cu pastă de zahăr merge bine sau foarte bine la unele persoane și este cvasi-ineficient la altele, exact cum o cremă de față dă rezultate bune la 100 de doamne și domnișoare, dar este iritantă pentru alte 15.


Tehnica de smulgere a părului, în epilatul cu zahăr (metodă care nu suportă abateri) nu este compatibilă cu toate tipurile de creștere a părului corporal. Pur și simplu nu face o treabă bună în unele cazuri, cazuri în care ceara rezolvă cu ușurință problema. Bineînțeles că și „reversul medaliei” este valabil; există fete care suferă efectiv în timpul unui epilat cu ceară și zâmbesc atunci când în scenă intră pasta de zahăr.


Epilatul cu zahăr nu este un epilat definitiv cum se spune în unele locuri. Într-adevăr există cliente la care pilozitatea scade de la o ședință la alta, părul nedorit se rărește. La fel există și cliente care pleacă acasă, de la salon, fără urmă de păr, dar se întorc peste o perioadă de vreme fără vreo îmbunătățire la capitolul „densitate”.


Mai există și preferințe personale... unele persoane preferă ceara.


Cel mai mare plus al epilatului cu zahăr este „delicatețea”, acesta este mai puțin dureros, și pentru doamnele și domnișoarele cu pielea sensibilă chiar este recomandat. Totodată eventualele rămășițe de material pot fi curățate mult mai ușor decât în cazul cerii.

Sfatul meu ar fi să încerci epilatul cu zahăr, de câteva ori și apoi să decizi care dintre metode este pentru tine.


De ce a dispărut epilatul cu zahăr?

Acum 8 – 9 ani, în București, toate cosmeticienele epilau cu zahăr, era ultima modă pe atunci, era invenția miracol (deși epilatul cu zahăr există de mulți, mulți ani). În multe locuri, nu numai în capitală, pasta de zahăr a cucerit aproape total lumea epilatului. În scurt timp însă, acest mod de a scăpa de pilozitate, a dispărut din oferta saloanelor cosmetice. Atunci nu am înțeles de ce, dar m-am lămurit imediat ce am început să epilez cu zahăr.


Epilatul cu zahăr este mai costisitor decât cel cu ceară. Zahărul nu se poate refolosi cum adeseori se întâmplă cu ceara (în unele saloane), consumabilele sunt și ele mai scumpe... gândiți-vă ca la un singur epilat cu zahăr cosmeticiana folosește între două și 10 mănuși de unică folosință.


Elementul, care însă cred că a influențat cel mai mult longevitatea epilatului cu zahăr, a fost altul și anume: „E mai mult de muncă la un epilat cu zahăr”. Chiar și cel mai profesionist estetician va lucra mai mult la un astfel de epilat, asta dacă vrea să facă o treabă bună.


Epilatul cu zahăr este 100% natural (cică).

Acest termen „natural” este foarte larg folosit în industria cosmetică și alimentară. Ce înseamnă el în realitate? NIMIC. Sună bine, într-adevăr, dar este gol de conținut. Are o rezonanță relevantă, doar pentru că uneori este confundat cu „bio”, „ecologic”, „organic”, cuvinte care înseamnă cu totul altceva. Chiar și la noi există o legislație în vigoare care reglementează utilizarea comercială a celor trei termeni și reguli stricte pentru certificările „bio”. „Natural” însă, nu are nicio restricție, pentru nimeni.


... și dacă e să o luăm așa, oare cine e mai „natural”? Epilatul cu zahăr care folosește ca ingredient primar „zahărul” (știm toți cât de sănătos este acesta), sau epilatul cu ceară care folosește în multe cazuri un produs pe bază de ceară de albine? Să nu mai vorbim de epilatul cu aparatul sau cu lama care nu implică folosirea niciunui produs bio, ne-bio, natural sau mai nu știu cum.

Reclama sună bine, dar adeseori este irelevantă. La fel de irelevantă ca povestea epilatului cu zahăr, care a apărut prima dată în Egiptul antic…


Epilatul cu zahăr „homemade” vs. salon cosmetic

Epilatul cu zahăr nu este mai complicat decât cel cu ceară, implică o tehnică puțin diferită, dar se poate învăța la fel de repede. Bazele sale nu sunt greu de însușit; dexteritatea în cea ce privește procedura însă, ia ceva timp și exercițiu.


Vrei să te epilezi acasă cu zahăr? Nicio problemă!

- Urmărește-o pe cosmeticiană și mai întreab-o din când în când de ce face un anume lucru sau altul. Nu există o biblie secretă a înfrumusețării, dedicată doar profesioniștilor, așa că nu văd de ce esteticianul la care mergi ti-ar ascunde modul în care se face epilatul cu zahăr.

- Găsești pe internet multe filmulețe utile despre cum se realizează epilatul cu zahăr. Urmărește-le și apoi încearcă-le, de preferat pe tine.

- Cumpără sau pregătește-ți singură pasta de zahăr.

- Treci la treabă.


Față de ceară, pasta de zahăr se aplică în sens contrar creşterii firelor de păr și se smulge invers de cum a fost aplicată. Se aplică în principal cu degetele, nu cu spatula.


Dacă dorești să cumperi de pe piață pastă de zahăr profesională, o găsești cel mai bine pe net. Tarifele sunt undeva între 40 de lei și 250 de lei per kilogram. Nu îți recomand cea mai ieftină variantă, dar nu are rost nici să dai bani prea mulți. O cutie de 100 de lei îți va oferi calitate ok și rezultate bune.


Unele brand-uri de pastă de zahăr pentru epilat nu le vei putea achiziționa însă, deoarece sunt vândute doar persoanelor care practică meseria de cosmetician și care au făcut un curs special de utilizare a produsului respectiv. De ce exclusivismul acesta? E produsul chiar așa special? NICI VORBA! E doar o strategie de marketing menită să crească încasările producătorului. Sună bine "Destinat doar profesioniștilor", mai ales în situația în care persoanele fizice nu se înghesuie să cumpere ceea ce vinzi. Cursul de specializare, care trebuie făcut, este tot o găselniță care dă bine, atât; costă o groază de bani, dar nu este necesar.

Dacă o să înveți să te epilezi cu orice tip de pastă de zahăr, chiar și cu una preparată de tine, acasă, în bucătăria ta, vei putea să folosești orice alt tip de pastă de zahăr.


Cea mai simplă rețetă „homemade” de pastă de zahăr pentru epilat este: 1 kg. de zahăr tos, 200 ml. de apă plată, 40-50 ml. suc de lămâie. Toate se pun într-o oală cu fund dublu, se dau la foc mic mestecând constant. Când zahărul s-a topit și a prins o consistență mai solidă și a devenit auriu la culoare, se oprește focul, se lasă puțin la răcit și se transferă într-un recipient din sticlă sau metal. Pasta poate fi reîncălzită ulterior introducând recipientul în apă caldă.


E posibil ca preparatul să nu îți iasă din prima, dar după ce vei corecta neajunsurile primei încercări, cu siguranță vei reuși să pregătești o pastă de zahăr numai bună de epilat.


Minusul epilatului cu pastă de zahăr, acasă, este durata destul de mare și dificultatea de a fi eficientă cu smulsul părului din anumite zone mai greu accesibile.


Un mic truc pentru un epilat mai ușor: Înainte cu 6 - 7 zile de a te epila (acasă sau la salon) acordă o mare atenție modului în care te hidratezi. Bea apă suficientă și folosește constant cremele hidratante. Continuă acest tratament până în preziua „marelui eveniment”. O piele bine hidratată se va epila mai ușor, mai puțin dureros și mult mai repede decât una uscată.

Din punctul de vedere al cosmeticienei, care epilează cliente cu "pilozități" foarte variate (densitate, rezistență, grosimea firului de păr, etc.), pasta de zahăr profesională este mai bună decât cea preparată în casă deoarece caracteristicile ei nu se modifică de la un lot la altul, are tot timpul aceeași vâscozitate, aceeași textură, aceeași consistență. Știi cum să o diluezi, cât să o încălzești sau să o răcești, pentru a face față oricărei nevoi. Cea preparată în casă nu va ieși tot timpul exact la fel, dar atât timp cât e doar pentru tine și nu te grăbești totul va fi ok.


Dacă vrei să stai relaxată și să își bată altcineva capul cu lucrurile astea, salonul cosmetic este o opțiune mai mult decât indicată.


 
 
 

Commentaires


  • Grey Facebook Icon
bottom of page